”8 ani în Craiova” – Povestea Craiovaniuz

Craiovaniuz. O spun răspicat, din capătul articolului. Nu Craiova News, cum am văzut că l-ați mai botezat în anii ăstia . Știu că ati invățat toti engleza în Craiova de la  Olguța Vasilescu, dar hai sa înțelegem și noi odată, da?

Bun, trec mai departe. Mărturisesc că la ora la care scriem aceste rânduri, habar nu am de ce am anunțat pe Facebook că voi face ”8 ani în Craiova”. In fine, sper să iasă, că de nu….oricum nu ați observa, nu?

2012 – Inceputul

Pe 7 august spre seară, sun un bun prieten (Frik – nume de cod) și îl întreb cum ar vedea el un sait de stiri inventate. Cred că exista deja timesnewroman.ro, dar jur că nu am avut nicio clipă intenția de a copia, ca idee. Hai c-o fi, hai c-o păți, cum să-i spunem? Și i-am spus Craiovaniuz. Cum se aude, cum ar veni. Pe 8 s-a cumpărat si domeniul, (pentru ca nu aveam fata de blogspot.com) și da-i bice!

Primele stiri au venit de la sine si credeti-ma ca imi aduc aminte primul ”niuz” care a devenit viral : ‘‘ Mai mulți bărbați din Dolj merg zeci de kilometri pe jos, până la prima cârciumă”. (inuman si înduioșător, deopotrivă)

Intre timp, printre colegii de breaslă erau semne de intrebări mari, pentru că identitatea creatorului de stiri nu fusese dezvaluită.

Primul an a fost mai greu, ca primul milion la Mitropolit, că tot l-am pomenit frecvent prin site. Daca nu mă credeti, dați căutare.

2013- Consacrarea

Dacă ar fi să raspund cuiva care a fost cel mai bun articol de pe site, în toti acesti ani, nu as putea spune cu precizie. Au fost vreo câteva, nu multe, dar nici puține, care au ajuns pe la vreo 40.000 de cititori. Imi aduc aminte de ”Eleva care a luat 11 la examenul de Bacalaureat”, de ” Săriți! Îl furară pe Mihai Viteazu”. Cred ca vi le mai aduceti aminte și voi. Aceste două știri au fost produse în anul 2013, de aceea cred eu că acesta a fost anul consacrării. Bine, a fost si anul in care Olguta a imbracat niste statui cu cearsafuri, eveniment pe care cu siguranta l-am cuprins si eu cumva.

”Craiovaniuz” a apărut si pe site la Antena 3. Publicitate gratuita, cum ar veni.  Cred ca in ziua aia am fost mai faimosi decat Ion Predescu, cel despre care am spus că este ”călător în timp ca să își piardă anii”. Chiar, oare i-o fi spus cineva vreodată că apare pe un site de caterincă?

2014 – Pas inapoi, salt înainte

Cu vântul în pupă, am pornit temerar spre un an nou de existență care, de fapt, avea să se dovedească a fi primul pas inapoi. Motivele au fost extrem de obiective: eu am părăsit Craiova pentru Roma si, cel puțin atunci, era destul de greu să mai intelegi ce se intamplă in oras. Am continuat sporadic cu publicarea unor stiri, de care sincer, acum nu imi mai aduc aminte. Din pacate, arhiva site-ului nu există decât de la reînființare, din 2018. revenind la 2014, problema era că  imi era greu să mai am aceeasi inspiratie, dar m-au mai ajutat, pe ici-pe colo, evenimentele de prin Craiova pe care le citeam la colegi, pe bune. Bine, asta o fac si acum, pentru ca altfel chiar nu as avea de unde sa ma inspir.

2015 -2017 – Între un record si inchidere

In 2016, în ziua alegerilor parlamentare, am doborât pentru prima dată audiențele din 2013. Undeva la vreo 17.000 de persoane care au citit cum ” Un craiovean a făcut gratar in cabina de vot”. Si au mai fost vreo cateva ”niuzuri” bune în ziua aia care a rămas, până recent, ziua – record. Un an mai tărziu însă, am luat decizia să opresc proiectul. Nu a fost usor, pentru că atunci când munesti pentru ceva, iti vine greu sa opresti totul. dar am considerat atunci ca asa era mai bine. Am continuat pe pagina de facebook cu diferite postari.

2018 – prezent – Marea relansare, nou record, planuri de viitor

V-ați plictisit? Ce, credeați că o să râdeți? Hai, că nu mai e mult! Pe scurt, că timpul costă bani: în 2018, in noimebrie, am repornit Craiovaniuz. Totul ”rebrenduit”, muncă de titan a bunului meu prieten Marian Bacoscă Tarnă (cel care asigura si acum toate serviciile tehnice, daca aveti nevoie de el il gasiti AICI, dar lucreaza doar in Italia si on line), totul de la 0. Si de la baza de fani de pe facebook. Iar in 4 ianuarie 2019, am comis-o din nou (laudă-te gură!): 18.546 de vizitatori unici intr-o zi, new record, etc. Au mai fost ceva ”niuzuri” bunicele, dar nu suficient de bune să mai rupă gura târgului. Cum stăm acum? După statisticile site-ului, suntem undeva la un total de peste 300.000 de persoane care au citit, din 13 noiembrie 2018 până astăzi, 7 august 2020, acest site. Planuri de viitor? Habar nu am. Pe 13 noiembrie mai platesc domeniul un an, si mai vedem. Bine, până atunci avem campania electorală, avem ziua alegerilor. Recunosc ca e greu sa cresti un site atunci cand esti de unul singur. Cel putin pe parte de scris. Am mai fost de cativa colegi (Ana Maria Gebăilă, te mentionez!), cu cateva stiri, iar pentru asta le multumesc. Cu siguranta insa, acest site a existat prin cei care de fiecare data cand public ceva, sar repede sa distribuie. Sunteti multi, si nu va dau numele ca sa nu uit pe cineva, dar va multumesc profund si cu respect. Gata, ma opresc, ca devin sentimental.

V-a plăcut? Ei, bine, si dacă nu, eu ce să va fac? Dați un share, si va trece! Atât!

Anunț: primim publicitate! Mulțumim! Urmează datele despre stare vremii!

Ah, era să uit! Țineți minte motto-ul : ‘‘ Rid, laic, șeăr!”

 

 

Autor