Almăj. Patronii spirituali ai comunei, Al și Măj, doi cămătari de bronz din anul 3000, înainte de Hristos

Aflată la o aruncătură de băț de Craiova, localitatea Almăj are un trecut istoric extrem de bogat. Primele semne de viață se pierd în negura timpului, undeva acum câteva mii de ani. La Muzeul de Istorie al Olteniei se păstrează o impresionantă colecție de fragmente arheologice descoperite aici, majoritatea din timpul Epocii Bronzului.

” Nu sunt date concrete, dar se pare că doi frați sunt cei care ar fi pus bazele primei așezări acolo unde astăzi se afla centrul civic al comunei. Se numeau Al și Măj și erau bijnițari de bronz. Ei mergeau de ici-colo, săpau pe vale și ce găseau, duceau la Craiova și vindeau. Pentru că aveau bani mulți, deveniseră și cămătari.  Dădeau bani cu dobândă dar, pentru a-și ascunde matrapazlăcurile, făcuseră un SRL, ” La Al și Măj Amanet, nu dai înapoi, te facem permanent”, explică directorul muzelui Oltenia.

Cum toată lumea auzise de celebrii frați care făceau și desfăceau, toți mergeau să îi caute.”Mă duc la Al Măj, că am un lanț de vânzare”, spuneau mulți, iar de aici, se pare, a luat naștere numele comunei. Astăzi, în Almăj, nu mai există multe care să aducă aminte de fondatori. Unii localnici au păstrat însă meseria lor aproape neatinsă și merg la Craiova, unde fac bijniță cu diferite bunuri de preț, în general aur.

DACĂ ȚI-A PLĂCUT ACEST TEXT, AJUTĂ-NE SĂ AJUNGĂ LA CÂT MAI MULTE PERSOANE! CITEȘTE ȘI DISTRIBUIE MAI DEPARTE!

 

Autor