Apele Vii. Aici obișnuia Făt Frumos să îl provoace pe zmeu la luptă

Vă aduceți aminte de poveștile din copilărie, cu Făt Frumos, cu zmeul cel rău și lupta dintre cei doi? Ei, la un moment dat, Făt Frumos obișnuia să bea ”apă vie”, atunci când simțea că puterile îl lăsau și era în pericol să piardă lupta. Acum vine momentul important. Da, doamnelor și domnilor, Făt Frumos bea respectiva licoare chiar din locurile unde astăzi se află comuna doljeană Apele Vii.

”Aceste izvoare au existat acum mai bine de două mii de ani. S-a transmis din generație în generație mitul ”apei vii”, pe care Făt Frumos o bea numai din zona asta. Se spune că era bun strateg și chiar îl atrăgea pe zmeu în cursă, pentru că hâdul nu știa de existența izvoarelor. Și astfel o învingea mereu pe arătare”, povestește Nicolae Cârlig, unul dintre bătrânii comunei.

Nimeni nu poate explica de ce se numea ”apă vie” licoarea pe care o bea Făt Frumos. Se pare însă că, în timp, s-a demonstrat că principala resursă din care se extrăgea acest lichid magic era pruna. Un alt moment precizat de arhive este acela când doi drumeți, osteniți și arși de soarele Olteniei, ar fi poposit la poarta unei femei, cerând o cană cu apă. Ea le-ar fi dat să bea dintr-o sticlă. ” Apă vie!”, au exclamat drumeții, și și-au văzut mai departe de drum. Acea apă avea mirosul similar cu al țuicii de astăzi.

Autor