Argetoaia. Comuna care s-a numit, de fapt, Aiaotegra, dar pentru că suna ca dracu’, localnicii i-au întors numele

La granița județului Dolj cu Mehedinți, acum mai bine de 1000 de ani, mai mulți crescători de animale s-au aciuat într-o zonă nelocuită, pe care au colonizat-o repede. Din lipsă de idei, i-au spus Aiaotegra, termen care nu a putut fi deslușit nici măcar în zilele noastre. Pentru că suna ca dracu’, oamenii au făcut într-o seară un fel de șezătoare, iar bătrânul satului le-ar fi spus celor prezenți.

” Măi, băieți, sună exact ca un c_i într-o căldare’. Mi-e și rușine să merg la Craiova și să spun că sunt din Aiaotegra, că mă întreabă lumea dacă e vreo boală. Eu zic că în seara asta trebuie să îi schimbăm numele, odată pentru totdeauna”, le-ar fi spus bătrânul celor așezați pe lângă el.

Înteleptul din Aiaotegra, cel care ghicea cum e vremea, știa numerele la 6 din 49 (exista și atunci) și, în timpul liber le citea localnicilor din codul bunelor maniere, ca să îi civilizeze, a venit cu o idee care avea să fie cel puțin genială: ”Ce-ar fi să citmi numele în oglindă și să îi spunem Argetoaia? Sună mult mai bine, nu?”. Toți au fost de acord și, din acea seară, localitatea și-a schimbat numele, pe care îl păstrează, cu mândrie, și astăzi.

Autor