Bătălia de la Rovine nu s-a disputat niciodată! Turcii ar fi murit de bătrânețe, pe drumul dinspre Balș către Craiova. Jurnal de război

Noi documente scoase  la iveală recent vin și contrazic un adevăr istoric, pe care, până acum, se pare că l-am cunoscut în mod eronat. Potrivit unor înscrisuri descifrate de specialiști de la Muzeul de Istorie al Olteniei, bătălia de la Rovine nu s-ar fi disputat niciodată. Sursele respective arată că turcii ar fi murit de bătrânețe, pe drumul care lega Balșul de Craiova.

”Am intrat în posesia unor scrisori, pe care însuși Baiazid le trimetea soțiilor sale. Iată mai jos câteva rânduri care, în opinia noastră, sunt mai mult decât concludente: ” Ziua 1. Dragele mele, pornit astăzi cu încredere la drum că îi vom pedepsi pe ghiauri. Vremea excelentă estem, primăvară în toată regula. Alah ne iubește”… Ziua 37. ” Început  pierdut la răbdare. Estem de o lună pe drum, și incă nu făcut un kilometru în Balșiu. Acest târg mai aglomerat decât Stambulul estem”… Ziua 145. ” Cu îngrijorare scriu această scrisoare. În Balșiu din nou zi de târg estem. Oare ghiaurii ăștia nu au nimic de făcut decât să vândă și să cumpere? O să îmi aduc aminte să măresc birul către Înalta Poartă, dacă îi vom dovedi în luptă”… Ziua 578.” A venit iarna, mulți dintre cai  înghețat de frig, împreună cu ienicerii. Descoperit  licoare care ne ține de cald, ghiaurii îi spun țuică”… Ziua 2571: ” În sfârșit, marele Alah ne arată un semn: pe o piatră scris că mai avem 22 de kilometri până la Craiova. Mi-e dor de copiii noștri, cred că estem mari de acum”.. Ziua 5890: ” A fost urât astăzi pentru că ajuns în Pielești. Am înțeles de ce îi spune așa locului. Am vrut să facem o baie, venit ghiaurii și ne-au furat hainele, ne-au lăsat în pielea goală”… ziua 10.147: ” În sfârșit, se vede Craiova. Mai suntem 25. Restul murit pe drum, de bătrânețe. Ghiaurii de la Cărcea ne-au furat armele. Mă tem de ce e mai rău”, a dat citire specialistul de la Muzeu din jurnalul de război pe care măritul Sultan l-ar fi ținut personal.

Curis este că după această ultimă relatare, Baiazid nu a mai scris nimic. Cel puțin, scrisoarea se oprește brusc. Istoria ne spune că a fost înfrânt de Mircea cel Bătrân.  ”Este posibil să fi murit de bătrânețe. Și, dacă nu a făcut-o bătrânețea, cu siguranță, dacă mai rămăseseră doar 25, ce probleme puteau să pună oștirii noastre?”, a mai completat istoricul de la Muzeul din Craiova.

Sustine Craiovaniuz

Daca iti plac stirile create de echipa noastra si vrei sa contribui la sustinerea acestui proiect, poti sa donezi folosind Paypal. Multumim

Autor