Brazdă, cartierul născut în vremea unei epidemii: Novac a pus ”brazdă” ca metodă de izolare între el și soacră

Considerat unul dintre cele mai bune cartiere ale Craiovei, ”Brazda lui Novac” își are originile în jurul anilor 1400, atunci când Europa de astăzi era cuprinsă de epidemia de ciumă. Deși istoricii nu s-au pus de acord întru totul cu această variantă, se pare că autoritățile locale din zona actualei Craiove au decis ca oamenii să rămână acasă, la un kilometru distanță unul de celălalt. Novac, un tânăr căsătorit de curând, a luat un plug și a trasat o brazdă, ca să o împiedice pe soacră să îi mai viziteze.

” Brazda a fost lată de vreo șase-șapte metri și adâncă de vreo patru,  atât de hotărât a fost tânărul Novac, pentru că altfel nu putea să mai scape de soacră. Mai mult decât atât, a umplut-o cu apă și tot felul de lighioane sălbatice, șerpi în general, ca nu cumva să îi dea nepoftitei prin cap să treacă înot”, susțin cercetători de specialitate.

Astfel, bărbatul s-ar fi protejat și de epidemie, pentru că așa era sigur că nimeni nu poate să îl viziteze, dar mai ales de soacră cu care, se pare, nu avea un raport tocmai bun. În amintirea acestui erou, zonei unde a locuit i s-a dat acest nume.

——————————————

Susține Craiovaniuz

Suntem o publicație independentă! Dacă îți plac știrile create de echipa noastră și vrei să contribui la susținerea acestui proiect, poți să donezi folosind Paypal. Îți mulțumim!

Autor