Când a scris poezia ” La steaua”, Mihai Eminescu era blocat în trafic, lângă Balș: ” Că mii de ani i-au trebuit, Luminii să ne-ajungă”

Multe dintre poeziile scrise de poetul Mihai Eminescu au fost inspirate din fapte reale. Spre exemplu, cunoscutul poem ” La steaua” nu este o apologie pentru FCSB sau CS Armata, pentru că aceste echipe nu existau, ci este o relatare a unor clipe cumplite prin care Eminescu a trebuit să treacă, fiind blocat în trafic, între Craiova și Balș.

Se pare că în iarna anului 1876, poetul nostru nepereche se afla în zona Craiovei, de unde intenționa să ajungă, cu o trăsură, la București. Ieșit din Cetatea Banilor, Eminescu a rămas blocat ore întregi la intrarea în Balș.

”Posibil să fi fost zi de târg, dar e posibil să fi fost doar o zi normală. Adevărul este că aglomerația pe drumul Balș-Craiova a fost dintotdeauna. Practic, înțelegem din versurile ”Că mii de ani i-au trebuit, Luminii să ne-ajungă” că așteptarea a fost una de nesuportat și a devenit comparabilă cu miile de ani”, ne-a deslușit misterul un specialist în lingvistică de la Institutul de Cercetări Socio-Umane ” C.S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova.

Și a doua strofă a poeziei ne întărește convingerea că Eminescu a rămas blocat în trafic ore în șir: ” Poate de mult s-a stins în drum / În depărtări albastre”, semn că marele nostru poet a plecat noaptea din Craiova și a ajuns în Balș de-abia dimineața următoare.

Autor