Colindul ” Ne dați ori nu ne dați” s-a născut la Cetate, în Dolj: doi bărbați voiau să mai bea ”pe datorie” la o cârciumă din comună

Unul dintre cele mai cunoscute colinde de Crăciun, ” Ne dați ori nu ne dați”, pare să aibă sursa de inspirație după un fapt petrecut în realitate, în iarna anilor 1970, circa, în comuna doljeană Cetate. Potrivit unor cercetări descoperite de specialiști de la Muzeul Olteniei, ar fi fost vorba despre doi bărbați care încercau să îl convingă pe responsabilul de la bufetul din comună să le mai dea ceva de băut, ”pe datorie”.

” În acele vremuri era mai greu, nu erau multe localuri, așa cum sunt astăzi, astfel că oamenii nu avea alte posibilități decât să îl înduplece pe respectivul să le mai dea de băut. Nu știm dacă au reușit dar este sigur că din acea noapte, ca un obicei al Crăciunului, a apărut acest cântec colind”, explică unul dintre specialiștii în Etnografie de la Muzeul Olteniei.

Strigătul-manifest al celor doi bărbați, cărora istoria nici măcar nu  le consemnează numele, pare să fi fost preluat de cetele de copii din comună, care mergeau în acea perioadă la colindat.

Autor