Craiovița Nouă, orașul subteran al Băniei, scos la suprafață de un cutremur care a lovit Craiova acum mii de ani

Conform unor izvoare descoperite recent pe zidurile subsolului unui bloc din Craiovița Nouă, cartierul a fost un oraș subteran al Băniei, acesta a fiind scos la lumină, acum mii de ani, în urma unui cutremur puternic care a lovit Craiova.

Până în acest moment, specialiștii aflați la fața locului nu au reușit să stabilească exact anul în care a avut loc cataclismul, întrucât înscrisurile de pe pereți sunt într-o oltenească veche. S-au aflat totuși niște detalii cu privire la modul de viață al locuitorilor Craioviței subterane. „Ocupațiile principale ale cetățenilor acestui oraș străvechi erau reprezentate de extracția și prelucrarea fierului. Oamenii de atunci erau niște iscusiți fierari, care făceau, în special, arme albe, săbii, cuțite sau topoare. De asemenea, conform unor desene rupestre pe care doar ce le-am terminat de analizat, căpetenia fiecărei familii din Craiovița urca, o dată pe săptămână, în Craiova, unde vindea marfa la târgurile care erau organizate în acele vremuri”, ne-a declarat unul dintre arheologii prezenți la fața locului.

Odată cu descoperirea care dă peste cap cursul cursul istoriei, specialiștii se întreabă acum dacă nu cumva și cartierul vecin, Craiovița Veche, a apărut tot în urma unui fenomen extrem. „Este posibil ca și cartierul alăturat să fi apărut tot în urma unui cataclism. Adică ne gândim că doar ceva extrem te-ar putea îndemna să vrei să locuiești aici. Poate fi vorba despre o replică a aceluiași cutremur, însă nimic nu este concret”, au conchis specialiștii.

Autor