Cuza n-a vizitat niciodată Craiova: plecând de la Slatina, a așteptat o oră la ieșirea din Balș și a făcut cale întoarsă

Alexandru Ioan Cuza, făuritorul României moderne, așa cum ne place să îi spunem, nu a apucat, din păcate, să viziteze vreodată Craiova. Asta în ciuda faptului că s-a aflat foarte aproape, la Slatina. Cu toate că și-a dorit foarte mult să ajungă în Bănie, traficul pe care a trebuit să îl îndure la ieșirea din Balș l-a făcut să se răzgândească.

”Era zi de târg la Balș, tocmai ce se spărsese piața, iar negustorii și restul lumii se îndreptau spre case. Coloana oficială a lui Cuza a fost nevoită să stea blocată circa jumătate de oră la ieșirea din oraș , către Craiova. Apoi a mai înaintat câteva sute de metri, după care iar s-a oprit. Treburi importante  au făcut ca acesta să nu mai poată aștepta și se întoarcă din drum. A decis să ia calea Bucureștilor, unde aflase de o mănăstire care nu declarase toate averile”, explică profesorul de istorie Dumitru Olteanu, de la Facultatea de Istorie din capitală.

Se pare că domnitorul a regretat enorm faptul că nu a putut să viziteze Bănie, motiv pentru care a trimis o scrisoare prefectului din Craiova, cu următorul mesaj:” Îmi pare rău că nu am mai ajuns, mai ales că organizaserăți o partidă de poker. Mi-aș dori totuși, ca peste ani, să vă aduceți aminte de mine și să îmi faceți măcar o statuie”. Rugămintea lui Cuza nu a rămas fără ecou: astăzi, la Craiova, Alexandru Ioan Cuza are o stradă care îi poartă numele, stradă care trece prin fața Primăriei, acolo unde o statuie a sa tronează impunător în parcul de vizavi.