Dacă tot a nins, ce-ar fi să vă cumpărați un șemineu? Da, probabil puteți prăji și cârnați deasupra, indicat ar fi să îl folosiți la încălzire
Este frig, a venit iarna, ai așteptat o jumătate de oră autobuzul și, într-un final, ai ajuns acasă. Nins, înghețat, parcă ai fi Jon Snow la porțile ‘Rondului de noapte’. Caloriferele din casă abia se încălzesc, așa că ai toate șansele să adormi tot înghețat. Sau NU! A sosit momentul să spui STOP!
Cât de util e să deții un șemineu electric
În sezonul rece, e destul de important să te gândești la o soluție practică, sigura și eficientă de încălzire a locuinței. Și asta este doar unul dintre avantajele șemineelor electrice. Dacă ar fi după noi, ți l-am recomanda și la un grătar, cu prietenii. O singură întrebarete macină, probabil: cum să faci ca să să dai casei tale un plus de stil sau de eleganță? Poate că pentru mulți ideea de șemineu electric sfidează tradiția sau poate sună a kitsch, însă aparatele disponibile pe piață tind să ne demonstreze contrariul: poate fi util sa deții un astfel de dispozitiv pentru încălzirea salonului sau a livingului, mai ales cand ți se pare că o simplă aerotermă sau un radiator poate modifica negativ aspectul și implicit designul încăperii.
Ce sunt șemineele electrice
În primul rând, trebuie să știi că un produs din această categorie este format din două componente esențiale: focarul și mască. Cel dintâi element menționat este un sistem de încalzire dotat și cu un ecran digital (LED – deci economic),pe care sunt proiectate imagini cu flăcări.
Deși poate că nu îți surâde ideea unui foc “fals” în locuință, e important să știi că efectul este unul odihnitor și plăcut, iar dispozitivul poate fi utilizat cu sau fără emisie de caldură, în funcție de setări și preferințe, în orice anotimp.
În locuințele moderne, aceste focare se pot monta inclusiv pe un perete, nu numai pe dușumea, uneori chiar lipsite de o mască asortată care sa le însoțească si dând astfel un aer minimalist și modern încăperii.
Masca este cea care adăpostește focarul și poate avea un design specific, imitând aproape perfect aspectul unui șemineu clasic. De regula, aceasta vine la pachet cu aparatul de încălzire și găsești suficiente optiuni care imită cărămida, zidăria sau lemnul. Și, ca să îți dai pe spate prietenii, iubita sau amanta, masca, aleasă și în funcție de schema de design ambientală din locuință, va încadra semineul în diverse curente artistice și stiluri : baroc, neoclasic, rustic sau chiar minimalist. Ca și cum ai avea în casă mai multe muzee.
Cât de eficiente sunt aceste produse
Avand in vedere ca vorbim despre un dispozitiv alimentat cu electricitate, similar unei aeroterme sau unui banal calorifer cu ulei, puterea aparatului va fi un indicator clar pentru cantitatea de caldura degajata in incapere si totodata pentru consum. Gasesti in comert oferte cu circa 1000 W consumati pe ora, cu 1500 – 1800 W sau cu 2000 W. Necesarul de caldura il calculezi ca la orice dispozitiv pentru incalzire: cate 50 W pentru a putea incalzi un singur metru cub din incapere.
Totodata, te intereseaza si tipologia semineului, deoarece unul cu ventilator inclus va avea o functionare clasica, incalzind aerul din incapere direct, asa cum o face aeroterma; prin contrast, modelele care emit radiatie infrarosie vor incalzi mai intai obiectele din spatiul in care vor fi plasate.
Care este diferenta? – simplu: prima varianta incalzeste mai rapid spatiul, dar caldura va persista mai putin timp, fata de a doua, care poate necesita o perioada mai mare de incalzire, dar va mentine mai mult timp o temperatura ridicata in camera.
Ce avantaje ai fata de un semineu clasic
Este esential sa mentionam ca aceste aparate sunt dotate cu termostat si deseori prevazute cu telecomanda. De aceea, riscurile utilizarii semineelor electrice vor fi chiar minime. Pe langa faptul ca nu emit noxe(practic nu sunt arse lemne pentru a obtine efectul scontat), sunt si economice din punctul de vedere al cantitatii de energie necesare. Tine cont ca pentru a obtine o anumita cantitate de caldura, procurand, procesand taind si arzand lemne, va trebui sa cheltui mai mult decat costa un Kilowat consumat pe ora.
Ce mai merita amintit aici este faptul ca nu vei avea probleme cu emisii de monoxid de carbon sau legate de necesitatea curatarii vreunui cos infundat. Mai mult, nici nu trebuie sa cureti periodic cenusa acumulata, activezi incalzirea printr-o simpla conectare la priza si o apasare de buton, iar ecranul digital(cel care proiecteaza imaginile flacarilor) nu constituie un pericol pentru copii sau pentru animale de companie.
Cum si unde le integrezi
Dupa cum spuneam mai sus, ca in cazul semineelor clasice, se considera ca locul unui model electric este tot in living sau intr-un salon mai spatios. Totusi, nu e obligatoriu sa locuiesti la casa pentru a putea sa iti instalezi fara probleme unul, caci poate fi la fel de util si de inspirat integrat intr-un apartament cu o sufragerie incapatoare sau intr-un penthouse. Cand vrei sa pastrezi din spatiul de pe dusumea si sa beneficiezi astfel de maximum de loc in incapere, poti opta pentru focarul montat pe un perete, chiar pe post de tablou.
In cele din urma, trebuie mentionat si costul de achizitie, care nu va fi unul exagerat, preturile incepand de la mai putin de 100 de euro pentru modelele foarte simple. Conchidem astfel ca, daca vrei sa creezi o atmosfera aparte in locuinta si te intereseaza o solutie pentru incalzirea spatiilor cu suprafata limitata, un astfel de semineu poate fi alegerea inspirata.