Descoperire importantă într-un cartier al Craiovei: se pare că este vorba despre prima monedă emisă în Bănie

În cartierul craiovean Fața Luncii a fost descoperită, în această dimineață, o ladă din lemn în interiorul căreia se aflau mai multe bijuterii, printre care și o monedă. La o cercetare sumară, se pare că este vorba despre  prima monedă emisă la Craiova. Pe una dintre fețe sunt reprezentați doi bărbați care luptă cu săbiile.

”Ne este foarte greu să datăm moneda respectivă, dar ar putea fi vorba de anii 1000, chiar înainte de atestarea oficială a Craiovei. Analizând și locul unde a fost găsită lada respectivă și legând și obiceiurile de astăzi cu istoria, cu siguranță cel care a bătut moneda respectivă a fost martor la un duel, o încăierare să spune mai popular, care s-ar fi petrecut aici, în acest cartier”, explică un reprezentant al Muzeului de Istorie al Olteniei, specialist în Numismatică.

Moneda va fi trimisă pentru analiză la București, dat fiind faptul că este foarte importantă datarea ei cu aproximație cât mai mare.  Din păcate, doar una dintre fețele monedei poate fi descifrabilă, cealalăt fiind opacă.

Autor