Din arhivele Vaticanului: ”Mai mulți daci, provenind din zona Pelendava, i-au învățat pe romani să joacă alba-neagra și să ceară ajutor social”

O informație bine păstrată în arhivele Vaticanului a fost scoasă la iveală chiar astăzi, de Ziua Națională a României. Potrivit acesteia, dacii provenind din zona Pelendava, ajunși la Roma ca prizonieri de război, i-ar fi învățat în timp, pe romani, să joace alba-neagra.

” Au fost mai multe tipuri de daci, însă aceștia veniți de la Pelendava erau cei mai întreprinzători. Unii dintre ei vindeau țigări fără timbru, alții buzunăreau prin Forumul Roman. O categorie specială erau cei care învârteau trei cercuri din cauciuc într-un joc numit ”alba-neagra”. Ei chiar i-au învățat pe romani să deprindă secretele acestui joc”, scrie în documentul care a fost redactat pe vremea împăratului Traian. Inscripția ”Asta are, asta n-are” a fost descoperită gravată la baza columnei lui Traian, din Roma.

Dacii din Pelendava se bucurau și de un tratament special, pentru că de fiecare dată reușeau să le ia toți banii romanilor. Mai mult decât atât, ei au demonstrat că se poate cere un sprijin de la statul roman care ulterior a devenit ajutorul social. Asimilați cu succes de romani, dacii din actuala Craiovă de astăzi nu ar mai fi muncit nici măcar o zi din acel moment.

Autor