Drumul spre Cotroceni trece prin Craiova: Capul cel plecat cu sorcova al lui Cumpănașu, nici măcar sabia de Craiova nu îl taie

Au trecut cinci zile de la startul campaniei electorale, iar astăzi candidații la președinție au avut de trecut un test important în fața electoratului: a fi sau a nu fi patriot.

Scena confruntării  este Piața Mihai Viteazul din centrul Craiovei. Primul care a ajuns la fața locului a fost, ca și în ziua întâi a campaniei, președintele în funcție, Klaus Iohannis. La soclul statuii lui Mihai, Klaus a depus o jerbă de flori și a rostit un discurs de mobilizare. ” Cred că a sosit vremea ca România normală să fie la fel de unită ca pe vremea lui Mihai Viteazul. Am urmărit cu atenție traseul său la acea perioadă, vă pot sigur că era un domnitor călător, azi era la Craiova, mâine la Ploiești, obișnuia să facă multe city-break-uri. Chiar mă gândesc că îi puteau spune Mihai Plimbărețul”, a rostit președintele Iohannis, în aplauzele susținătorilor.

Din nou o voce mieroasă îl întrerupe pe Klaus. ” Mihaly acesta nu tinut cont Transilvania nu este la Romania. El mare eroare făcut, pentru că Transilvania la Ungaria a fost și este. Mihaly dușman la Ungaria, noi știe asta”, se adresează Kelemen Hunor celor 1200 de doljeni care au votat UDMR la ultimele alegeri.

Lângă fântâna arteziană, Viorica Dăncilă, vizibil afectată de ultimele evenimente, se luptă cu convingere, pentru fiecare dintre români: ” Auzi la ei, he, he. Orice cap îi e frică de o sabie, mai ales dacă este sabie de la Craiova. Noroc că o am pe Olguța aici, mă apără că știe karate. Are curea neagră!”. Mircea Diaconu o contrazice: ” Da’ când v-au pus să faceți circ la televizor, v-a plăcut? Ce prostii debitezi, știe toată lumea că nicio sabie nu poate tăia capul plecat!”.

La USR, e supărare mare. Dan Barna tocmai ce a fost dat în vileag de jurnaliști cu afaceri ”mai puțin ortodoxe”, iar candidatul ” fericit în buzunar” începe să simtă fiori reci. Totuși, are puterea să găsească niște cuvinte pentru confruntarea electorală. ” Dacă eram eu Mihai Viteazul, nu mă omorau ungurii! Și făceam și afaceri cu statul fără să mă descopere nimeni, pentru că atunci nu aveau internet!”

Atmosfera tinde să devină electrizantă, mai ales că  încrâncenarea se simte în aer. Sau pe fețele candidaților. Cu o falcă în cer și cu una în pământ, de zici că e zmeul din poveste, Alexandru Cumpănașu, zis și Cumpănaș, pare în pragul nebuniei: ” Nenorociților, mor cu voi de gât. De ce nu cântă Fântâna Arteziană? Ăsta vă e respectul pentru un doctor honoris causa? Ce ați vrea voi, să nu zic nimic, să plec capul în fața voastră. Ei, aflați de la mine: așa cum spune și actorul, capul meu plecat cu sorcova, nici măcar sabia de Craiova nu îl taie!”. Nu îl bagă prea mulți în seamă, pentru că atenția este captată de Ramona Bruynseels. Ea încearcă să le explice unor tineri că nu este rudă cu Bruce Lee și nici nu vine de la Bruxelles, ci pur și simplu acesta este numele ei. ”Aha, bine, ne dai și nouă de-o bere”, se arată convinși tinerii.

Ceilalți candidați joacă în continuare piatră foarfecă hârtie, sub privirle atente ale lui Theodor Paleologu: ” Știe orricine că piatrra câștigă în orrice confrruntare”, concluzionează sec Paleologu.

Într-un colț al pieței, stau Bogdan Stanoevici si John Ion- Banu. Acesta din urmă îi explică primului: ” Uite, dacă stau bine și mă gândesc, eu cred că aș putea deveni Banul României, așa cum Mihai era Banul Olteniei. Că doar mă cheamă Banu”.

Se închide a doua confruntare directă între candidați. Electoratul pleacă mulțumit acasă, iar candidații mai fac ultime poze în mulțime, zinate de a se retrage din scenă. Noi aventuri îi așteaptă duminică, atunci când toți vor merge în Piața centrală a Craiovei, pentru o nouă confruntare.

Urmărește în continuare aventurile candidaților la președinție în Craiova. Ne întâlnim în 20 octombrie, la ora 19. Și, foarte important, dă-ne un share, să afle toată lumea că ”Drumul spre Cotroceni trece prin Craiova”

 

Autor