Drumul spre Cotroceni trece prin Craiova: Fața Luncii, ”the final frontier where no man has gone before”

După mai multe peripeții prin Craiova, candidații la președinție au ajuns, într-un final, în cel mai cunoscut cartier al Craiovei, Fața Luncii.

Ca de obicei, președintele în funcție, Klaus Iohannis, a fost primul care a luat contact cu alegătorii de aici.  ” Aud cu îngrijorare că nu aveți locuri de muncă, dar nici nu vreți. Eu vreau să fiu președintele unei Fețe a Luncii normale, cu cetățeni care să se trezească dimineață la ora șase, să se cupleze la energie la stâlpul din fața casei și, după ce își fierb cafeaua, să plece la serviciu”, le-a spus in 30 de minute Iohannis mesajul electoral celor care îl ascultau.

Și de data aceasta, o voce mieroasă îl întrerupe pe vorbitor. Este același Kelemen Hunor. ” Țiganurile unguri au fost mai înainte de țiganurile din Craiova aici, la Fața Luncii”.  Pe strada Hanul Roșu e agitație mare. O pirandă cu haine colorate strigă de mama focului: ” Semință, băieții, semințe, de dovleac, coapte la cuptor!”. Nu e o țigancă din zonă, ci Viorica Dăncilă, care, izgonită de la Palatul Victoria, s-a reorientat profesional. ” He, he, dacă aici sunt în Fața Luncii, înseamnă că există și Spatele Luncii undeva, nu?Ah si, apropo, eu nu înțeleg titlul acetui articol, pentru că este în franceză”

Întâlnirea electorală are parte și de primul incident. Doi puradei i-au furat portofelul lui Alexandru Cumpănașu. ” Ori voi, ori ei, cineva mi l-a luat. Oricum, nu mai aveam mulți bani în el,  dar să faceți bine să mi-l aduceți, că mor cu voi de gât. În tinerețe, eram bun la sabie, pot să v-o demonstrez și acum”. Nimeni nu pare să îl ia în seamă. Dan Barna profită de mulțimea adunată și ia un țigănuș mic în brațe, pentru selfiuri. ” Mi-au spus de la partid că așa dă bine la electorat. Aț văzut și cu pisica, efect de efect. Mă aștept să mă voteze toți proprietarii de animale, după acel moment”.

Theodorr Paleologu ține un discurs despe apologia termenului rrrrom. ” Eu crred că să spui unui țigan că este rrrom, poate avea un sens peiorrativ. N-am auzit la prreședintele meu, Băsescu, să spună vrroedată că vrea să bea un țigan”.

Ramona Bruynseels are aceeasi problemă, în a-și explica numele. ” Bruxelles este un oraș, eu mă numesc Bruynseels”. Convinge doi alegători care îi spun: ” Nu știm, mo, noi la Belgia nu am fost. Da’ avem și noi o tigancă pe care o cheamă Dresda”.

Mircea Diaconu, un om și el, privește cu admirație la vilele cu turnuleț. ” Mulți dintre voi ați spus o poezie frumoasă, altfel nu primeați de pomană prin Occident, pe unde ați fost plecați”.

Restul candidaților continuă să joace ”piatră, foarfecă, hârtie”. Doar că foarfeca a fost înlocuită cu o sabie mai mică. Bogdan Stanoevici le explică unor țigănci bătrâne: ” Sunt actor dar nu,  nu sunt Raj Kapoor”

A fost ultima zi de campanie în Craiova. Candidații își strâng stafful de campanie și, după ultimele selfiuri cu electoratul, se îndreaptă spre autocare. Fiecare dintre ei face calcule, caută în sondaje și speră să fi convins electoratul să le acorde votul.

Campaniuz a ajuns la final. Ne întâlnim duminică, atunci când dumneavoastră trebuie să mergeți la vot. De relatarea evenimemtelor ne vom ocupa noi.

 

 

Autor