Eroare de interpretare: naiadele din Parcul Romanescu ar fi, de fapt, aducătoare de ploi și inundații

Deși inițial s-a crezut că naiadele, statuile din lemn montate în Parcul Nicolae Romanescu, ar fi ocrotitoare ale apei, se pare că o eroare de interpretare a dus la inundațiile din ultima perioadă. Asta pentru că, spun specialiștii în simboluri populare, naiadele au fost sculptate greșit.

” Uitați-vă la hainele lor, să spunem așa. Sunt de culoare neagră. Iar negrul este simbol al nenorocilor, al calamităților, chiar dacă se spune că negrul merge cu orice. Am căutat în manualele de specialitate și, cu certitudine, vă putem spune că artistul a greșit. Naiadele trebuiau să poarte haine albe, deschise la culoare, lucru care la noi nu este așa. Sunt chiar hainele negre ale acestor statui care au provocat ultimele inundații”, a opinat un specialist de la Muzeul Olteniei.

Soluția ar fi, mai spun cei de la Muzeu, fie montarea unor alte naiade, obligatoriu îmbrăcate în veștminte albe, fie vopsirea celor existente, in culori deschise, care să nu mai atragă urgia: ”Din păcate, cu tradiția nu te poți juca. Atâta timp cât naiadele, în forma actuală, vor sta în parc, ne putem aștepta în orice clipă la dezastre naturale”.

Autor