“Habemus Bulibașa”. Țiganii căldărari de la Mofleni și-au ales conducător nou

Un fum negru surprins în această dimineață la periferia Craiovei a produs panică în rândul craiovenilor, preț de câteva ore. În realitate, n-au fost în nicio clipă motive de îngrijoarare, fiind vorba doar despre ritualul prin care locuitorii din Mofleni au anunțat că și-au ales un nou conducător.

Conform tradiției, de fiecare dată când în Mofleni este nevoie un nou Bulibașă, cei care râvensc la această poziție, trebuie să facă un foc, iar cel care reușește să scoată cel mai negru fum, este alesul. Astfel, cei mai iscusiți căldărari din comunitate se strâng laolaltă atunci când Mofleniul are nevoie de un conducător nou.

Folosind materiale lăsate moștenire de ștrămoși doar de ei știute, încearcă să obțină cel mai negru fum. Asta, mai spune tradiția, înseamnă că Bulibașa știe toate scretele unui foc puternic, menit să topească perfect cuprul, arama sau aluminiul. De asemenea, noul ales este obligat, odată ajuns conducător, să renunțe la numele său din naștere și să adopte titulatura de Bulibașa Menixus Întâiul.

Foto: Facebook

Autor