In memoriam Constantin Brâncuși: într-o localitate din Dolj există ”Poarta Băutului” unde localnicii se strâng și beau noapte de noapte

O operă celebră a lui Constantin Brâncuși i-a inspirat pe sătenii din Zănoaga – comuna Leu să ridice, în localitatea lor, un monument intitulat ” Poarta Băutului”. Practic, este vorba despre o poartă în care oamenii modelează frumos sticlele pe care tocmai le-au golit în noaptea de dinainte.

” E simplu, ne adunăm noaptea la poartă la unul dinte noi, și până dimineață dă-i cu vin, dă-i cu țuică. Când se crapă de ziuă, așezăm frumos sticlele goale în poartă și apoi plecăm spre case. Seara următoare, tot așa, o luăm de la capăt”, spune Nicolae Beutoru, unul dintre săteni.

Oamenii se gâandesc chiar să facă mai multe porți, dat fiind faptul că, la un moment dat, nu vor mai avea unde să pună nici măcar o sticlă de jumătate în actuala poartă. ” Cine știe, poate scriem la Cartea Recordurilor, în câteva luni suntem în stare să umplem toate porțile din sat cu sticle”, au mai spus sătenii.

Autor