Înainte de a fi rege, Richard ”Inimă de Leu” a trecut prin Craiova, unde a primit săbii și un medalion din aur cu un cap de leu

Richard I-ul, sau Richard ”Inimă de Leu”, fost rege al Angliei în perioada 1189-1199 a trecut, în peregrinările sale, și prin zona unde astăzi se află Craiova, mai exact prin cartierul Fața Luncii. Aici, el a întâlnit câțiva localnici care se ocupau cu prelucrarea metalelor, în special a aurului. Momentul este consemnat într-o lucrare a unui important cercetător britanic, Sherlock Tolmes, ”Istoria Regatului unit de la începuturi până în vremurile noastre”.

”Alungat de tatăl său, Richard a strâns o mână de oameni și a părăsit Anglia. Într-o noapte, au mers atât de mult, încât s-au rătăcit. S-au trezit pe marginea unui râu, despre care au aflat ulterior că se chema Dgiu (Jiu – n.r). pe malul apei, un soi de popor indian trebăluia de zor. Băștinașii au fost foarte pașnici, le-au dat soldaților să mănânce, iar regelui, ca suvenir, i-au făurit un medalion din aur, cu un cap de leu. Mai mult decât atât, localnicii le-au meșterit săbii noi oștenilor lui Richard, cu care aceștia au reușit să câștige regatul, atunci când s-au întors acasă”, se arată în scrierile lui Tolmes.

Devenind rege, Richard nu i-a uitat pe cei care l-au ajutat și a decis să își ia porecla de ”Inima de Leu”,  gândindu-se la faptul că nu suna bine ”Cap de Leu”. În ceea ce îi privește pe localnici, și astăzi de vei merge în Craiova, mai exact în fața Luncii, este imposibil să nu găsești măcar câteva persoane care să poarte numele de Richard sau Riciard, în amintirea celebrului popas al unui rege  în cartierul lor.

Autor