Înainte de a săvârși ”Mica Unire”, Cuza ar fi încercat, fără folos, să îi unească pe timișoreni și craioveni

”Mica Unire”, săvârșită la 24 ianuarie 1859 de către Alexandru Ioan Cuza, a fost gândită în pași mărunți de domnitorul Principatelor române. El a încercat mai înainte să realizeze ”mini-uniuni teritoriale”, până la a uni Moldova cu Țara Românească. Reușise să îî pună laolaltă, de exemplu, pe brăileni cu gălățenii, însă a înregistrat un eșec răsunător atunci când i-a adus la masa tratativelor pe timișoreni și craioveni.

”Mica Unire”, săvârșită la 24 ianuarie 1859 de către Alexandru Ioan Cuza, a fost gândită în pași mărunți de domnitorul Principatelor române. ‘ Sunt leneși, nu le place munca. Noi nu vrem să avem de-a face cu așa ceva”, s-ar fi plâns timișorenii lui Cuza, despre craioveni. Aceștia din urmă însă nu au rămas datori cu un răspuns: ” Noi avem arme moderne, ne batem între noi cu săbiile, la Timișoara au încă bâte. Și sunt și înceți la minte, până îți dă unul ”bună ziua”, trece noaptea. În niciun caz să nu ne unești cu ei, Măria Ta”, s-au plâns și craiovenii pe lângă Cuza Vodă.

Domnitorul a mai încercat în fel și chip să îi împece, însă a fost cu neputință. De atunci pare că există și rivalitatea între cele două urbe ale României moderne și între locuitorii lor.

Autor