Înainte vreme, Sfântul Andrei ar fi pescuit pe lacul din Parcul Romanescu, dar a fost gonit de acolo de un fel de ”poliție locală”

Potrivit unor scrieri vechi, aflate în Arhivele Muzeului Oltenia, Sfântul Andrei, pe care creștinătatea ortodoxă îl sărbătorește astăzi, ar avea strânse legături cu Craiova. Mare amator de pescuit, se pare că Sfântul ar fi trecut, la un moment dat, prin zona unde astăzi se află Parcul Nicolae Romanescu și a poposit preț de câteva ore, încercând să prindă ceva pește.

”Nu știm exact dacă a fost singur, sau era însoțit de fratele său, Petru. Dacă este să analizăm foto-documentul păstrat în Arhive, care este de fapt o scriere și un desen de mână, acesta ne reprezintă  un om cu barbă, asemenea Sfântului, la marginea unui lac, înconjurat de trei persoane, dintre care una pare că scrie un soi de amendă, iar ceilalți doi care rup și aruncă undițele Sfântului. Ar fi putut fi un fel de polițiști locali ai vremii, poate că era pescuitul interzis”, ne-a declarat un cercetător de la Muzeul Olteniei, care a reușit să vadă mărturia.

Se presupune că Sfântul a fost tare dezamăgit și a plecat de la Craiova, unde hotărâse, inițial, să rămână mai multă vreme. Așa cum știm cu toții, s-a îndreptat spre Dobrogea și a rămas acolo o perioadă. Noi nu putem proba aceste supoziții, dar dacă ar fi reale, ar fi o mândrei în plus pentru zona noastră. La mulți ani tuturor celor care își serbează astâzi onomastica!

 

 

 

Autor