Mai celebru decât zidul Berlinului! 45 de ani de la căderea zidului care obliga sătenii din Leu să ocolească o jumătate de oră pentru a ajunge la cârciumă

Sărbătoare mare, astăzi, în localitatea doljeană Leu. S-au celebrat 45 de ani de când a fost dărâmat un zid construit de cei de la CAP, ca să protejeze un siloz din localitate. Zidul respectiv i-a făcut însă pe sătenii de la acea vreme să fie nevoiți să ocolească o jumătate de oră până la birtul din comună.

” Nici nu vrem să ne mai aducem aminte de acele vremuri. Au fost vremuri de restriște pentru părinții noștri. Ăștia de la CAP nu au gândit rău, co voiau să protejeze silozul, dar nu au ținut cont că au blocat calea de acces spre cârciumă. Nu se știe cum, dar într-o noapte târziu, zidul a fost pus la pământ. Au venit cei de la partid, au făcut o anchetă, dar nu s-au mai catadicsit să contruiască altul”, povestește Marin Jupuitu, care era copil în vremurile de tristă amintire.

În mod simbolic, sătenii care au participat la celebrarea evenimentului, au făcut un zid din 45 de sticle de vin, pe care le-au băut până la lăsarea serii.

Autor