Marea Neagră se numea Marea Albă până în 1958, atunci când mai mulți craioveni au făcut pentru prima dată baie în ea

Legendele care se spun seara pe litoralul românesc sunt  multe, însă una dintre cele mai răspândite este cu siguranță cea care a dus la numele pe care îl are acum Marea Neagră.  În nopțile lungi de vară, pescari bătrâni își aduc aminte de anul fatidic 1958, atunci când, la Marea Albă, așa cum se numea, au ajuns mai mulți craioveni, în concediu.

” Au venit cu un tren de dimineață, și cum camerele nu erau gata, au mers direct pe plajă. Era vreo 10-12. S-au băgat în apă, și dintr-o dată aceasta s-a înnegrit. Oamenii care mai erau la acea oră la îmbăiat au fugit speriați către mal, alertând salvamarii și responsabilii din zonă. Când s-au întors însă, în apă nu mai era nimeni”, își aduc aminte bătrânii pescari.

În zadar au așteptat localnicii ca apa mării să se curețe, ba chiar au încercat tot felul de soluții, dar ea a rămas neagră. Iar numele ei se păstrează și acum, puțini fiind cei care își mai aduc aminte că se chema, cândva, Marea Albă. De asemenea, atunci când aud despre o familie că este din Craiova, cei din zonă își strâng repede umbrele de plajă și se îndepărtează de aceștia.

Autor