Mic ghid de mers cu troleru’ la Catedrala Mântuirii Neamului. Din Craiova, cu sabie cu tot

Cum există o “primă dată” pentru orice, a sosit și momentul în care cozile de la Sfânta Parascheva au fost deturnate în topuri de puhoiul smerit, adunat la sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului. Capitala vs Provincie: 1-0! Ce mai tura-vura, până și Catedrala Mitropolitană din Craiova are acum alura unui tricou H&M, pe lângă un pardesiu cu zorzoane de la Zara. Dar, ca să nu lungim vorba, iată ce ai de făcut, dacă esti craiovean și vrei să icnești la unison, punând umărul la propășirea credinței.

Fă-ți bagajul!

Da, ai citit bine! – Nu se poate să fii un enoriaș destoinic, mai ales pelerin, dacă nu îți iei cu tine un troler în care ai adunat tot avutul strâns de-a lungul a zece ani, petrecuți cu osândă la muncă și presărați cu lacrimi, sânge și sudoare. Accesoriul trebuie ales cu grijă, dar chiar dacă ai fi tentat să îl iei pe cel folosit ca bagaj de mână, recomandăm varianta bagaj de cală – ca să fie
cât mai mare și să vada tot norodul cât de arzătoare ți-e credința. Unde mai pui că ai loc și pentru sabie, vorba cântecului..c-așa e la Craiova!

Mentionam că trolerul va fi util inclusiv în momentul în care trebuie să-ți ”anesteziezi” vecinii de rând, care se îmbrâncesc să ajungă în fața ta(probabil formatul și nerespectatul cozilor sunt deja înscrise în codul genetic al românului). Ai nevoie de ceva forță să-l rotești deasupra capului, însa, în cele din urmă – ”just spread the love, baby!”

E momentul să fim pe picior de egalitate

Lasă-ți pretențiile la intrarea în București, probabil și locul unde începe coada, și intra pe picior de egalitate (chiar literal, din moment ce abia reușești să ții piept aglomerației sprijinindu-te pe ambele membre) în edificiu și apoi în altar. Nu contează că ești călugar, proxenet, project manager, plugar, pilot de avion sau moașa – peste toți, aceeași palma de țărână se varsă, așa că momentul să medităm și la asta, în dialog mental cu Divinitatea.

Donează banii de concediu

Cui îi mai trebuie concediu de Crăciun? – De cum ți-a venit rândul să treci prin altar (ocazie limited edition acum la început), scoți cifrul, smulgi fermoarul cu dinții și torni tot conținutul la grămadă – până la urmă nu e gata construcția și un creștin adevărat renunță ușor la cele lumești.

Întoarcerea la vatră

Știm că e așa frumos construită și strălucitoare, încât ai vrea să te muți înăuntru cu tot cartierul, până la adânci bătrâneți, dar va veni și momentul în care trebuie să pleci. De aici înainte, ești pe cont propriu, așa că fii cu băgare de seama, să nu nimerești la spital; mai sunt vreo câțiva enoriași în aceeași situație, iar dacă se întâmplă să fii doar printre cei asistați medical, spui Bogdaproste!

 

foto: prelucrare după libertatea.ro

Autor