Mihai, banul Craiovei, era poreclit ”Viteazul” pentru că avea curaj să vină băut acasă la soția lui, doamna Stanca

Puțini dintre dumneavoastră cunoașteți faptul că pe banul Craiovei, Mihai Viteazul, îl chema de fapt Mihai Ionescu. Cel puțin așa susțin mai multe documente depozitate la Muzeul de Istorie al Olteniei. Apelativul de ”viteaz” l-a primit ca o poreclă, însă nu pe câmpul de luptă, ci acasă, în vremuri de pace.

”Se pare, potrivit unor surse, că avea obiceiul să mai consume băuturi alcoolice, mai ales când era acasă, pe vreme de pace. Acest lucru nu îi plăcea soției lui, Doamna Stanca. Mereu îl certa: ” Iar ai venit mă, beat, bețivu’ dracului! Nu ti-am zis eu mă să nu mai bei, că te află turcii și râd de tine”. Numai că Mihai nu numai că nu lua în seamă vorbele soției, dar și riposta: ”Femeie, dacă îți mai aud gura, bagajele și la mă-ta! Nu se cade să vorbești așa cu Banul Oltenilor!”, povestește un angajat al Muzeului despre originea poreclei ”banului oltenilor”.

Într-un final, se pare că Mihai Viteazul chiar a înșelat-o pe Doamna Stanca, tocmai din cauza faptului că nu îl slăbea niciodată. Istoricii povestesc că multe alte femei i-ar mai fi trecut banului prin pat, dar niciuna nu a mai avut curaj să îi reproșeze că venea băut acasă.

 

Autor