Nu e legendă, ci adevăr: Damocles a trăit și era craiovean din Fața Luncii

Cu toții am auzit cel puțin o dată în viață expresia ” a avea deasupra capului cu sabia lui Damocles”. Cercetători importanți de la Institutul Național de Verificare a Legendelor sunt de părere că faimosul personaj Damocles a existat în realitate. Potrivit studiilor acestora, el se numea Dragomir și a trăit în Craiova secolului 2 după Hristos, în ceea ce azi numim Fața Luncii.

” Cercetările noastre indică un conflict de familie, pe care respectivul, Dragomir, a încercat să îl rezolve cu forța, punând mâna pe sabie. În acele momente, mama bărbatului, Didina, ar fi strigat cu mânie către fiul său: ” Da’ mucles mo, Dragomire, pusăși mâna pe sabie, tu ești sandilău?”. Atunci, bărbatul, speriat de glasul femeii,  a scăpat sabia din mână iar aceasta, din inerție, a căzut peste tuciul în care doamna Didina făcea mămăligă. Pentru că au rămas nemâncați în acea seară, se pare că Dragomir a fost alungat de acasă” este versiunea pe care o susțin cercetătorii.

Despre Dragomir se presupune că s-a mutat în actualul cartier  Fața Luncii, unde a trăit până la sfârșitul zilelor. În timpul vieții el  și-a învățat urmașii să mânuiască sabia cu măiestrie, în orice situație, până în zilele noastre.

Autor