Poetul roman Ovidiu ar fi spus despre craioveni că ” sunt cei mai hoți dintre daci”

Dacă despre daci, marele istoric Herodot ar fi afirmat că ”au fost cei mai drepți și mai dârji dintre traci”, despre craioveni, și ei locuitori ai Daciei, se spune că ” ar fi fost cei mai hoți”. Descoperirea a fost făcută recent de cercetători de la Muzeul de Istorie al Olteniei iar declarația pare să îi aparțină lui Ovidiu (foto), poet roman exilat de împăratul Octavian pe teritoriul actualei Constanța.

” După ce a ajuns în Tomis, poetul Ovidiu petrece câțiva ani în zona respectivă, el plecând apoi în mai multe peregrinări prin țară. Am descoperit o scriere a sa, asupra cărei autenticități încă dezbatem, dar pare că la un moment dat, Ovidiu a ajuns în zona denumită Craiovensius.”Plecat din Balșus astazi, la ceas de dimineață. Ajuns spre seară într-o cetate mare, oamenii de aici își spun craioveni. Venit un barbar la mine cu sabia și amenințat: mp vere, dă banii, să moară mama, că te tai! Fugit de el, scăpat cu o mondă, plătit cazare. Dormit la un han, al Craioviței, dimineața trezit în curul gol, nici haine nu mai aveam pe mine”, a explicat un specialist de la Muzeu, dând citire scrierii care i-ar aparține lui Ovidiu.

Poetul ar fi lucrat câteva zile la un depozit de grâne, pentru a câștiga ceva bani de haine și drum, după care s-a întors la Tomis, de unde, de teamă, nu a mai plecat vreodată.

Autor