Tabloul ”Hora Unirii la Craiova” reprezintă, de fapt, momentul în care un cârciumar a anunțat că dă băutură gratis la tot cartierul

Pictura celebră a lui Theodor Aman, ”Hora Unirii la Craiova” ar fi fost efectuată de artist în noaptea în care un cârciumar din Bănie, Alecu Bănișor, a decis să dea băutură gratis la toți oamenii din zona centrală a orașului. Printre ei s-a aflat și pictorul care a realizat repede o schiță de mână, ulterior ”prinzând” viață și tabloul.

”Nu se știe ce motiv de bucurie ar fi avut cârciumarul să facă acest gest. Unii spun că ar fi scăpat de controalele de la Fisc, ținând închisă bodega pe timpul verificărilor pe care le făceau slujbașii. Cum omul practic și-a salvat atât afacerea, cât și onoarea, a decis să ofere gratuit, de băut, localnicilor de prin zonă”, explică un cercetător de la Muzeul de Istorie al Olteniei.

Inițial, a fost vorba despre un cerc restrâns de invitați, pentru că omul era totuși cârciumar. Evenimentul a prins amploare în momentul în care un copil a strigat tare: ” Ieșiți, bă, din case, că dă Alecu băutură gratis la toată lumea”. Deși era oră târzie în noapte, craiovenii au ieșit, cu mic, cu mare, să bea din avutul cârciumarului. Pentru că locuia prin zonă, Theodor Aman s-a aflat în mulțime și. se pare, ar fi băut cot la cot cu cei pe care, apoi, i-a pictat în tabloul binecunoscut.

 

Autor