Urarea ”Crăciun fericit!” a apărut atunci când un craiovean a rămas singur acasă de sărbători, după ce nevasta a plecat la mă-sa

O folosim des în această perioadă, dar știm de unde vine? Urarea ”Crăciun fericit!” a apărut la Craiova, undeva pe la începutul anilor 1800, atunci când Ion Crăciun, angajat la Arhivele Statului, ar fi rămas singur acasă de Sărbători. Asta după ce consoarta lui a fost nevoită să plece repede până la mama bolnavă și s-a întors de-abia după Anul Nou.

”Se înșeală amarnic toți cei care spun că această Sărbătoare este despre familie. Nici măcar. Potrivit studiilor pe care le-am făcut, acest om a fost atât de bucuros că a rămas singur, încât ar fi dat o petrecere. Scrierile afirmă că era atât de fericit, încât a făcut cinste la toți oamenii dintr-un birt: ”Azi e ziua mea, ma! Azi, Crăciun e fericit!”, ar fi strigat omul de bucurie. Această zi era chiar pe 24 decembrie și de aici a provenit această modă, cu urarea de ”Crăciun fericit!”, a expicat misterul un specialist de la Muzeul Olteniei.

Chiar dacă pentru eroul nostru au fost doar câteva zile de fericire, pentru că, așa cum spuneam, nevasta i s-a întors acasă după Anul nou, urarea dăinuie și astăzi, în amintirea zilelor în care un bărbat a fost singur acasă, de Sărbători.

 

Vrei să faci un cadou inspirat de Crăciun?

Zi-mi ce zodie ești, ca să-ți spun ce cadou primești de la ”Moș’tu pe gheață”

 

 

Autor