Veșnicia nu s-a născut la sat, ci pe drumul care leagă Balșul de Craiova

craiovaniuz

Celebra expresie ”Veșnicia s-a născut la sat”, scrisă de Lucian Blaga în poezia ”Sufletul satului” capătă un sens nou, după ce mai mulți cercetători au descoperit faptul că atunci când a rostit cuvintele respective, poetul s-ar fi aflat într-o călătorie prin Oltenia. Mai exact între Balș și Craiova.

”Vedeți, probabil că aglomerația între cele două localități a fost dintotdeauna. Nu numai acum, că suntem în epoca modernă, când fiecare om are cel puțin o mașină. Nu vi s-a părut niciodată că trece o veșnicie până traversați Balșul? Cel mai probabil, poetul Lucian Blaga trecea prin zonă atunci când a scris versurile respective”, explică un specialist de la Muzeul Olteniei.

Nu s-a stabilit despre care dintre localități ar fi spus poetul că este sat, însă cu siguranță, vorbind despre anul 1924, poate fi vorba despre Balș, care nu era chiar atât de dezvoltat, precum astăzi. Cercetătorii mai spun că au luat în calcul și faptul că poezia a fost introdusă în volumul de versuri ”În marea trecere”: ”Să fim serioși, unde se poate întâmpla astăzi o mare trecere, decât între Balș și Craiova sau pe DN1, de sărbători”, mai spun aceștia.

Autor